Ergonomický nábytek

Ergonomie je vědecká disciplína, která se zabývá navrhováním takových prostředků, které co nejvíce kopírují tvar lidského těla. Použití ergonomického nábytku může pomoci zmírnit stres a potlačit únavu kloubů a svalů při delším sezení. Tím zabraňují nejen vážným onemocněním páteře či svalů, ale i nepohodlí.

Mnoho lidí má co dočinění s karpálním tunelovým syndromem, známým i jako opakované pohybové zranění. Syndrom většinou vzniká u lidí pracujících s počítačem. Opakované pohyby používané při psaní na klávesnici a ovládání počítačové myši mohou způsobit vážné zranění zápěstí. Z tohoto důvodu jsou některé klávesnice ergonomicky tvarované pro snížení rizika tohoto onemocnění. Některé z těchto klávesnic mají mírně zakřivený tvar, aby uživatel mačkal klávesy pod různým úhlem. Jiné jsou dodávány s vyztuženou podložkou, která poskytuje oporu pro zápěstí. Vylepšením je také počítačová myš, která při pohybu klade minimální odpor. Všechny tyto věci přispívají k pohodlí práce s počítačem. Avšak na úplný komfort nestačí pouze ergonomická klávesnice a myš, ale i kancelářský nábytek.

V minulosti se používaly adresáře na zjištění telefonních čísel či adres, plánované setkání asistenti zapisovali do kalendářů. Dnes téměř všichni používají elektronické organizéry, které jsou snadno přístupné odkudkoliv. Administrativní asistenti, sekretářky, úředníci a mnoho dalších pracovníků však stále tráví větší část svého pracovního dne na židli za počítačem. Tito pracovití jedinci potřebují ergonomický kancelářský nábytek na to, aby mohli dělat svou práci co nejefektivněji a přitom netrpělo jejich zdraví. Ergonomická křesla jsou navrženy tak, aby zajistily podporu pro záda. Designéři dbají na to, aby křeslo nutilo člověka nesesouvat se z něj a držet tělo ve správné poloze. Kancelářská křesla mohou být upraveny tak, aby nohy spočívaly na zemi. Ergonomie se také zabývá výškou stolu a vzdáleností, jakou musí člověk překonat, aby dosáhl na klávesnici či myš. Z důvodu největší účinnosti by klávesnice a myš měla být na stejné úrovni. Tato má být o něco nižší než úroveň stolu, která se využívá na psaní.

S rostoucím trendem provádět i ty nejjednodušší úkoly na počítači, více a více lidí tráví hodiny sezením za počítačem. Například studenti si připravují projekty a píší dokumenty téměř výhradně na počítači. On-line komunity a sociální sítě poskytují způsob, jak zůstat v kontaktu s přáteli a příležitosti k navázání nových známostí. Roste počet lidí, kteří hrají počítačové hry, dívají se na filmy na počítači, používají internet banking. Fotografie jsou nyní uloženy místo v krabicích od bot nebo v albech v počítači. Těmto všem aktivitám se přizpůsobuje i nábytkový průmysl. To znamená, že ergonomickým nábytkem se nezařídí pouze kanceláře, ale i domácnosti.

Svalová a kosterní soustava vyžaduje fyzickou integritu, která vychází ze správného držení těla. Správné sezení snižuje napětí svalů. Dalším klíčovým prvkem ergonomického designu je vzdálenost očí od středu monitoru. Správná vzdálenost snižuje namáhání očí. Důležité je i osvětlení klávesnice, ale především aby se světlo neodráželo od monitoru.

Dalším velkým problémem, který ignoruje příliš mnoho uživatelů, je teplo vyráběné notebooky. Někteří jedinci se přistihli až při tom, jak jim notebook propálil oblečení! Odborníci doporučují, aby lidé měli s přenosným počítačem zakoupený i přenosný stůl. Na trhu jsou různé výrobky, které jsou určeny jako podložky pod notebooky. Mnohé z nich mají funkci ventilátoru, díky kterému se počítač tak nepřehřívá. Rovněž existují podložky, které se dají naklonit v libovolném úhlu a tak můžete sledovat film z pohodlí postele. Ergonomický nábytek je rozhodně vhodný pro každého uživatele počítače - ať už v kanceláři nebo doma. Na trhu si můžete vybrat z velkého množství ergonomických křesel a stolů, které spolu se správným počítačovým příslušenstvím zajistí, že se práce s počítačem stane mnohem pohodlnější a efektivní.