Moderní nábytek

Technický pokrok dnes pomalu vstupuje do každé oblasti našeho života, přináší nové nápady, neuvěřitelné technologie a zcela nové materiály. Z nich se vyrábí nábytek, který je bezpečnější, spolehlivější a déle vydrží.

Není tajemstvím, že moderní nábytek dnes zaujímá vedoucí postavení ve světě a proto více lidí chce, aby jejich obýváky, ložnice či kanceláře byly funkční a stylové. Avšak také existují lidé, kteří si myslí, že nábytku dnes chybí nové nápady a vypadá stejně. To však není pravda. Před padesáti lety bylo našim rodičům nebo prarodičům nabídnutých jen několik typů standardizovaných sestav, ložnic nebo jídelen. Teď si můžeme vybrat ze stovek různých designů, desítek materiálů a prakticky z nekonečného množství velikostí. Díky těmto faktům si můžete vytvořit dům Vašich snů.

Předtím byl veškerý nábytek z masivního dřeva. Takový nábytek byl nejen neuvěřitelně těžký, ale také citlivý na světlo a mohl se snadno se poškodit. V pokusech, které vedly k vytvoření lehčího a lépe vypadajícího nábytku, se začaly používat nové materiály jako je plast nebo překližka. Dnes se poměrně často vyrábí ze dřeva pouze přední část nábytku, přičemž boční strany jsou z překližky. Tento nábytek má nejen menší náklady na výrobu a váží méně, ale také velmi dobře vypadá. Návrháři nepřestali experimentovat s materiály, kombinují různé druhy dřeva a do nábytku přidávají sklo, ocel a chrom. Mnozí se obávají o ekologii výroby. Ty můžeme uklidnit, protože velmi rozšířené jsou recyklované materiály, které se používají zejména na výrobu nábytku pro zahrady a terasy. Výrobci také používají kompozitní materiály, díky nimž se nábytek stává odolnějším a spolehlivějším. Například zesílené sklo je nyní schopno udržet televizor a kovové slitiny používané ve venkovním nábytku jsou odolné vůči korozi.

Moderní nábytek nevypadá stejně. Díky nekonečným stylům, novým barvám a tkaninám mohou návrháři pracovat s designem a funkčností. Tzv. mobilní nábytek může usnadnit život většiny lidí, kteří nežijí ve velkých bytech nebo domech. Vzhledem k sofistikovaným vnitřním mechanismům se Vaše oblíbená pohovka během okamžiku změní na pohodlnou postel a malý jídelní stůl se pomocí několika pohybů promění na stůl, na kterém se v pohodlí najedí všichni členové Vaší rodiny či přátelé. Baví Vás sledování televizoru z Vašeho oblíbeného křesla? Stiskem jediného tlačítka nebo potažením za malou páčku se změní na pohodlné lůžko. Tento mobilní nábytek je dnes neuvěřitelně populární a výborně se hodí i do malých místností.

S největší pravděpodobností nepostřehnete nové materiály, nové technologie a nápady v nábytku, když si ho koupíte. Spatříte jen, že čalounění Vaší nové pohovky vypadá dobře a je odolné vůči skvrnám po jídle či nápojích, Vaše křeslo je mnohem pohodlnější a na zádech necítíte žádnou bolest ani po hodinách sezení nebo Váš krásný konferenční stolek nemá žádné škrábance, i když ho používáte téměř každý den. To je hlavním cílem všech návrhářů a výrobců - vytvořit nábytek, který Vás uspokojí jeho vzhledem a funkcemi, nejen několik měsíců ale dokonce let.