Teakový nábytek

Dřevo, které má svou duši - TEAK

Velký listnatý strom Tector grandis byl už v dávné minulosti považován za královský strom, který dostal lidové pojmenování "teak". Díky jeho výborným vlastnostem jako je trvanlivost a stálost se považuje za nejcennější tvrdé dřevo. Teak odolává všem povětrnostním podmínkám a z tvrdých dřev má nejdelší životnost.

Již v minulosti stavitelé lodí používali na jejich stavbu právě teakové dřevo a to zejména díky jeho perfektním vlastnostem. Později se tyto vlastnosti začaly využívat při výrobě nábytku. Tak je tomu až doposud. Nábytek z teakového masivu má nepřekonatelné vlastnosti, které se cení při výrobě nábytku do exteriéru, či interiéru.
Teakové dřevo se pěstuje v Americe, Asii, Africe a v Indonésii. Každá zmíněná oblast produkuje toto dřevo v různé kvalitě. Vše závisí na dané péči během pěstování a jeho těžbě. Teakové dřevo je díky svým vlastnostem nadřazené všem ostatním dřevům. Využívá se při stavbě lodí nebo rekonstrukci domů a také se z něho vyrábí nábytek. Teak je dřevo, jehož barva se postupně mění a to ze žlutohnědé až na stříbrno šedou. K nejhlavnějším vlastnostem tohoto dřeva však patří jeho vysoká odolnost vůči povětrnostním vlivům - dešti, sněhu, mrazu, slunci, ale i plísním. Tuto odolnost má i bez jakékoliv povrchové úpravy a díky tomu se často využívá při výrobě interiérového, nebo i exteriérového nábytku.

Dnes se teakové dřevo využívá i při výrobě podlah, obkladů, dveří a podobně. Je to cenný přírodní materiál, který můžeme využít v domácnosti, nebo jednoduše na nábytek v zahradě či terase. Vynikající vlastnosti má zejména díky jeho hustému teakového vláknu, které po čase dozraje a vytvoří jednu z nejstabilnějších a nejspolehlivějších dřevin a nepodlehne roztažení, smršťování jako některé jiné dřeviny. Teak je jediný materiál, který bude zdobit dům i ve formě zahradního nábytku celoročně.

Tento nábytek je mimořádně kvalitní, proto ho nemusíme přes zimu schovávat dovnitř, ale můžeme ho klidně a bez obav ponechat venku. Vlivům počasí získá stříbřitou barvu a právě díky ní je v některých zemích mimořádně ceněn. Ale není tomu tak úplně všude. Angličané milují staré teakové dřevo a z jeho stříbřitého vzhledu se umějí nesmírně radovat. Naopak Češi se snaží zabránit stárnutí dřeva a to speciálními oleji, které udrží jeho žlutohnědou barvu. Tímto se však prodlužuje jeho životnost, takže to má také pozitivní význam. Na trhu máme dostatek prostředků, které můžeme použít na jeho ošetření, ale zapomínat bychom neměli na rady samotných výrobců, abychom dřevo nepoškodili špatnou údržbou. Péče o nábytek je důležitá zejména pro ty lidi, kteří chtějí nábytek používat dlouhodobě a to v nezměněné barevné podobě. Jinak na zbavení nečistot nám postačí hadřík a mýdlová voda. Jeho čištění je velmi jednoduché, oproti jinému dřevěnému nábytku. Bez jeho ošetření můžeme získat až sytou zlatohnědou barvu. A přesto je velmi luxusní na pohled a dodá příjemný vzhled naší domácnosti. Ochranné přípravky pro teakový nábytek by se měly aplikovat jednou za rok, ale nejlépe je aplikovat dvakrát ročně a to na začátku sezony a v průběhu ní.

Pokud chceme zmírnit praskání dřeva a vysušení pod vlivem slunce a deště je třeba ošetřit nábytek teakovým olejem. Povrch dřeva musí být před aplikací oleje dostatečně suchý a čistý. Nátěr se provádí vždy na celém povrchu dřeva. Teakové dřevo je upřednostňováno před ostatními dřevinami zejména díky svým vlastnostem, dodává také pocit horka, pocit elegantnosti, vznešenosti. Jeho cena je také vysoká, ale nesmíme se divit při jeho nadstandardní kvalitě, dlouhé životnosti a perfektním vlastnostem. Pokud se zamyslíme nad ochranou přírody, nesmíme zapomínat, že právě těžení tohoto stromu s názvem teak patří mezi negativní zásahy do přírody. U nás je ale nejoblíbenější stále borové, smrkové a dubové dřevo protože je nejdostupnější takže teakový nábytek se převážně dováží již hotový a sáhne po něm málokdo.