Vybíráme zahradní nábytek

Nábytek z opracovaného železa je jednou z mnoha možností výběru kterou by měl člověk zvážit při výběru nábytku na terasu, zahradu či balkon. Většina lidí chce mít takový venkovní prostor zařízený tak, aby se v něm cítila uvolněně. Chtějí si odpočinout od každodenní práce. Vyhrazení prostoru na relaxaci na zahradě je často spojeno i s výstavbou venkovního krbu. U takového krbu si lidé většinou staví altány a právě do nich se zahradní nábytek hodí.

Není podstatné, zda se jedná o ratanový, dřevěný, hliníkový nebo jiný druh nábytku, ale o to, abyste si v zóně vyhrazené pro relaxaci skutečně oddychli. Výběr teakového, vcelku vzácného dřeva, je vhodné pro náročné zákazníky, kteří požadují prvotřídní kvalitu. Teak je tedy nejvhodnější materiál pro výrobu zahradního nábytku, protože je hustým dřevem. Nábytek vyrobený z takové dřeviny je odolný vůči "kroucení" dřeva, houbám, praskání a může být vystaven povětrnostním vlivům po celý rok. Nevýhodou Teakového dřeva je to, že po přibližně dvou letech změní barvu ze zlatohnědé na šedou. Na druhé straně o kovový nábytek se je třeba starat častěji. Minimálně je třeba jej natírat každých pár let.

Nejpoužívanějším materiálem pro výrobu zahradního nábytku (samozřejmě kromě dřeva) je hliník. Jeho cena je pro zákazníka nejpřijatelnější. Pokud jde o jeho vzhled, nevypadá tak jako Teakový nábytek, ani jako nábytek z kovaného železa, ale je velmi lehký a jeho výroba není nákladná, což se odráží i na ceně. Stejně jako nábytek z hliníkové slitiny, i nábytek z kovaného železa musí být pravidelně udržován, aby si zachoval původní vzhled.

Mnozí spotřebitelé, kteří si chtějí připomenout starší časy, se rozhodnou pro proutěný nábytek. Problémem tohoto materiálu je, že není vhodný do exteriérů. Skutečný proutěný nábytek se vyrábí z bambusu, ratanu, vrby nebo rákosu a nedokáže odolat dešti a přímému slunečnímu záření. Proto výrobci upravují povrch takového nábytku pryskyřicí. Opět ve srovnání s kovovým nábytkem, se vhodnější alternativou jeví výběr proutěného nábytku, byť navzdory povrchové úpravě je jeho velkým problémem vlhkost.

Navzdory všem výhodám materiálů, které jsme zmínili, jistý specifický vzhled terasy či zahrady dostanete pouze díky železnému kovanému nábytku. Kované oplocení bylo využíváno po staletí, proto je stále kovaný nábytek v nabídce prodejců. Důležitým faktorem kvality takového nábytku je pružnost. Sedět na nesprávné odpruženém křesle delší dobu je skutečně bolestivé. Kovaný nábytek špatně snáší déšť, proto je nutné jej před ním chránit. To je však nevýhodou i ostatních druhů zahradního nábytku. Ručně kovaný železný nábytek je něco úplně jiného než nějaký strojový výrobek. Zákazník si při koupi musí být jistý, že kovář udělal kvalitní práci. Pozorně zkontrolujte místa sváru. Je potřeba ho ošetřit barvou, čímž zabráníte korozi. I u tohoto druhu nábytku je možné zakoupit si jednotlivé části a smontovat je dohromady doma, ale výsledný efekt nebude takový, jako když si koupíte hotový výrobek.