Dubový nábytek

Mnozí spotřebitelé považují dubový nábytek v obývacím pokoji za velmi pěknou dekoraci celého bytu či domu. Dubový nábytek je dlouho populární volbou, protože i po letech má vzhled zlatavého medu a je ve výborné kondici. Tento druh dřeva si během staletí vybudoval pověst odolného materiálu, který se používá nejen na výrobu nábytku, ale také na výrobu nářadí jako jsou sekery, lopaty ... Dubové dřevo je stále nejvyužívanějším materiálem, pokud se klade důraz na odolnost. Proto když si člověk vybere dubové dřevo, má zaručenou dlouholetou životnost.

Při zařizování místnosti dubovým nábytkem vyvstává otázka konstrukce. Existuje mnoho termínů souvisejících s dubovým nábytkem. Proto je třeba důsledně se seznámit s danou problematikou. Může se vám stát, že vás při vstupu do jednoho ze stovek obchodů s nábytkem prodejce zavalí množstvím informací, které vám v konečném důsledku nic neřeknou. Poznat rozdíl mezi skutečnými potřebami a snahou prodejce přimět vás ke koupi, je velmi důležité.

První větou, kterou by měl kupující slyšet od prodejce je, že dubový nábytek je vyroben z masivního dřeva. Neposlouchejte pouze jeho skvěle nacvičenou řeč, ale ověřte si, zda je kus nábytku, který se vám zalíbil, opravdu dubovým dřevem. Vystavené kusy mohou být nejen masivním nábytkem, ale i jeho napodobeninou. Pokud chcete opravdu kvalitní dubový nábytek, pak určitě zvolte masiv. Ten je sice ve většině případů dražší než výrobek z dýhovaných dílců, ale určitě má mnohem delší životnost. Samozřejmě při správném starání se o něj.

Termín dýha obvykle znamená, že na některých plochách jsou přilepeny tenké pláty masivního dřeva. Dýhy se používají i při výrobě masivního nábytku. Ale mnoho výrobků, které jsou prodávány jako masivní nábytek, jsou ve skutečnosti jen napodobeniny masivu. Materiály, které se vyrábějí slisováním dřevěných třísek a pilin, jsou někdy vhodnější než masivní nábytek. A to zejména z ekonomického hlediska. Nikdy však nebudou mít takovou kvalitu jako masivní dřevo. Jedním ze znaků napodobeniny dřeva je hladký povrch bez suků a vad na povrchu.

Někteří výrobci dubového nábytku nabízejí zákazníkovi možnost dokončit si výrobek aplikováním závěrečného nátěru, čímž dosáhnou přesně toho odstínu, který požadovali. Tato možnost dokončení práce snižuje náklady spotřebitele. Také výběr dřeva může výrazně snížit konečnou cenu. Například borovice je jako materiál levnější, ale také má kratší životnost oproti dubovému nábytku.

Pokud budete mít alespoň základní znalosti o tom, jaký nábytek je pro vás nejvhodnější a nedáte se obalamutit prodejcem, můžete si být jisti, že s dubovým nábytkem budete spokojeni a bude vám sloužit roky.