Nábytek z masivu

Prvotřídní materiál, šikovnost truhlářských mistrů, láska ke dřevu, zajímavý design se spojují v moderním dřevěném nábytku či nábytku z čistého masivu, jak se často nazývá. Ten kdo si představuje pod tímto nábytkem komody, stoly, židle, postele ... vhodné na chalupy nebo do domů na venkově zařízených ve venkovském stylu, ten se věru pořádně mýlí.

Netvrdíme, že takový nábytek se dnes nevyrábí z čistého masivu. Dřevo se však skvěle "snáší" i s moderním designem. V evropském měřítku roste poptávka po nábytku moderního designu z čistého masivu, uživatelé při koupi zboží stále více zohledňují ekologické aspekty zboží. Z tohoto pohledu má tento druh nábytku nesporná pozitiva.

Prvotřídní materiál
Základem kvalitního dřevěného nábytku je prvotřídní materiál. Používá se dřevo z listnatých stromů, důležitá je však nejen kvalitní surovina, ale i způsob jejího zpracování. S cennou živou surovinou by se mělo zacházet co nejšetrněji. Důležitý je proces sušení. Když se dřevo suší postupně, při nižší teplotě, póry v něm zůstanou otevřené. Tím získá vynikající vlastnosti - dýchá, je schopno přijímat a pomalu znovu předávat vlhkost a postará se o přirozené zdravé klima v obytném prostoru, ve kterém se nachází.

Při výrobě masivního nábytku je i dnes přítomen vysoký podíl ruční práce. Vyrábí se většinou individuálně, takže produkty na míru jsou běžnou záležitostí. K prvotřídní kvalitě patří i perfektní funkčnost, kterou mu dodává inovativní technika, kterou je zpravidla vybaven.

Příroda a design v úzkém propojení
Renomovaní výrobci masivního nábytku spojují přírodní materiál s moderním designem. Nábytek působí redukovaně, lehce, vzdušně. Jednotlivé prvky z kolekce se dají dobře kombinovat, z pohledu funkčnosti se dají poskládat tak, že plní odlišnou roli v rámci interiéru.

Např. mohou sloužit jako sestava pod TV v obývacím pokoji, ale i jako úložné místo v jídelně, nebo se jimi oddělí jídelní část od kuchyňské či obývací. Zároveň mohou zaujmout i místo výrazného solitéru. Výrobci myslí i na potřebu integrace TV obrazovek do obývacích sestav. A to nejen po formální, ale i funkční stránce. Dokazuje to promyšlený systém určený pro vedení kabelů, aby celkový dojem z nábytku nekazila spleť kabelů potřebných na připojení TV, hi-fi sestavy.